Blauwe Vogel

De Nacht:
“Gevaarlijk? Och, laat ik het zo zeggen. Overal in deze zaal zitten, achter elke pilaar, in elke holte, achter elke deur, alle kwalen, kwellingen, ziektes, verschrikkingen, oorlogen, rampen, en raadsels, die je maar in je leven kunt tegenkomen. Het heeft mij veel moeite gekost om ze allemaal op te sluiten. Als jullie, mensen, ze dan zo nodig open moeten maken, ga je gang! Maar weet wat je doet! Het zal niet makkelijk zijn die losgeslagen bende van Ziektes, Tegenslagen en Rampen te temmen. Je ziet maar wat je doet als er ook maar één ontsnapt en zich op aarde vertoont.” 

15. De Nacht 20. Licht Kusje

Als vervolg op Het Hooglied-project besloot het stichtingsbestuur in 2008 een project van een grotere omvang ter hand te nemen. De doelstelling was om een groter publiek met de productie in aanraking te brengen. Er werd gekozen voor “de Blauwe Vogel” van de Franstalige Belgische schrijver, en Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck.

Een grote groep jongeren heeft onder begeleiding van professionele theatercoaches en geflankeerd door een speciaal daarvoor geformeerd koor het beroemde stuk uit 1908 vier keer in de Achterhoek en Liemers opgevoerd.

Ondanks het feit dat het een ad-hoc productie van amateurspelers betrof, bezochten vele bezoekers in Doetinchem, Aalten, Lochem en Zutphen deze kleurrijke en inspirerende voorstelling, waarin vragen centraal stonden als: Wat is toch dat mysterie in de mens? Waarnaar is de mens op zoek? Wat is geluk en waar kan je het vinden?